Zapraszamy do udziału w niezapomnianej, kulinarnej przygodzie. Poznaj przebieg procesu wypieków i dowiedz się, jak wygląda praca piekarni… od kuchni! Zobacz, w jaki sposób powstają chleby i inne wypieki, na czym polega praca prawdziwego piekarza, co decyduje o pysznym smaku chleba i gdzie jest serce piekarni.
Warsztaty Piekarnia od środka krok po kroku
prezentacja zawodu piekarza oraz pokazanie młodym adeptom tej dziedziny, czym tak naprawdę na co dzień zajmuje się profesjonalny pracownik piekarni,
atrakcyjne w formie omówienie historii piekarnictwa oraz tego, jak na przestrzeni lat wyglądał proces wyrabiania chleba,
mąka mące nie równa – poznamy rodzaje mąki i chleba, który z niej powstanie,
dowiemy się: czym jest zakwas chlebowy, jak powstaje i dlaczego jest tak ważny dla wyrabiania chleba,
zobaczymy jak przebiega ręczny proces wyrobu wypieków obserwując jego kolejne kroki
i przede wszystkim: zobaczymy jak wyglądają piekarskie maszyny, dowiemy się do czego służą i jak się je obsługuje.
Czy nam się upiecze?
od teorii do praktyki: zajmiemy się samodzielnym przygotowaniem i wypiekaniem ciasta,
mali piekarze zrobią samodzielnie bułki drożdżowe i podejmą wyzwanie wspólnych wypieków pod okiem prawdziwych mistrzów piekarnictwa,
każdy mały uczeń szkoły wypieków otrzyma dyplom potwierdzający nabyte umiejętności,
o naszej wspólnej piekarniczej przygodzie uczestnikom przypomną wykonane podczas prac piekarniczych zdjęcia.