chmurki

Piekarnia od środka

wróć do ofert

chmurki białe

Warsztaty o zapachu pieczonego chleba

Zapraszamy do udziału w niezapomnianej, kulinarnej przygodzie. Poznaj przebieg procesu wypieków i dowiedz się, jak wygląda praca piekarni… od kuchni! Zobacz, w jaki sposób powstają chleby i inne wypieki, na czym polega praca prawdziwego piekarza, co decyduje o pysznym smaku chleba i gdzie jest serce piekarni.

chmury niebieskie

Warsztaty Piekarnia od środka krok po kroku

  • prezentacja zawodu piekarza oraz pokazanie młodym adeptom tej dziedziny, czym tak naprawdę na co dzień zajmuje się profesjonalny pracownik piekarni,
  • atrakcyjne w formie omówienie historii piekarnictwa oraz tego, jak na przestrzeni lat wyglądał proces wyrabiania chleba,
  • mąka mące nie równa – poznamy rodzaje mąki i chleba, który z niej powstanie,
  • dowiemy się: czym jest zakwas chlebowy, jak powstaje i dlaczego jest tak ważny dla wyrabiania chleba,
  • zobaczymy jak przebiega ręczny proces wyrobu wypieków  obserwując jego kolejne kroki
  • i przede wszystkim: zobaczymy jak wyglądają piekarskie maszyny, dowiemy się do czego służą i jak się je obsługuje.

Czy nam się upiecze?

  • od teorii do praktyki: zajmiemy się samodzielnym przygotowaniem i wypiekaniem ciasta,
  • mali piekarze zrobią samodzielnie bułki drożdżowe i podejmą wyzwanie wspólnych wypieków pod okiem prawdziwych mistrzów piekarnictwa,  
  • każdy mały uczeń szkoły wypieków otrzyma dyplom potwierdzający nabyte umiejętności,
  • o naszej wspólnej piekarniczej przygodzie uczestnikom przypomną wykonane podczas prac piekarniczych zdjęcia.